Transformiši svoju kožu: 6 skincare trikova koje moraš znati!

Današnjica skincare svijeta svakodnevno bilježi novitete i revolucionarne formule koje ne stižemo uvijek ispratiti. Takođe, tu je i činjenica da ogroman broj ljudi različito pristupa skincare rutini. Neki religiozno slijede sve korake njege, dok drugi koriste maramice za uklanjanje šminke prije odlaska na spavanje.

Bez obzira kojoj krajnosti pripadate, uvijek postoji prostor za učenje jednostavnih i djelotvornih trikova koji mogu unaprijediti skincare ritual.

Zato smo, uz savjete dermatologa, izdvojili 5 skincare savjeta koje uvijek trebaš pratiti bez obzira na tip kože ili karaktera!

1. Detaljno i temeljno, ali ne pretjerano – čišćenje!

Temeljno čišćenje lica na dnevnoj bazi je jedan od vitalnih savjeta koje trebaš pratiti ukoliko želiš imati zdravu kožu. Međutim, ne treba pomiješati temeljno sa čestim, jer previše proizvoda i agresivno čišćenje može narušiti prirodnu ravnotežu i pH kože.

Jedan od najboljih skincare trikova za optimalnu dnevnu rutinu sadržan je u sljedeća 3 koraka koji su nerazdvojni:

- čišćenje: uklanjanje nečistoća, šminke i viška sebuma

- nanošenje tonika: eliminisanje ostataka nečistoće i sužavanje pora

- hidratacija: nutritivna obnova kože i zaštita od spoljnog zagađenja

Kao sublimacija ova 3 koraka, sve popularniji trend je double-cleansing, a podrazumijeva dvofazno čišćenje lica sa uljanim i vodenim sredstvom, nakon čega koža ostaje blistavo čista i nahranjena.

2. Da bi pokazala svoje pravo lice, moraš prvo nositi masku…masku za lice!

Većini žena je nanošenje maske za lice ekvivalent izasku u grad ili provod, pa se njeno korišćenje svodi neredovnu upotrebu. Međutim, maske za lice predstavljaju integralni dio skincare rutine i vrlo lako se mogu uključiti u svakodnevni ritual njege.

Danas postoji mnogo vrsta maski za lice, od onih koje se nanose poput kreme do sheet maski koje su vrlo praktične za upotrebu. Ukoliko nisi ljubitelj ispiranja maski, uvijek možeš odabrati sheet maske koje su bogato natopljene hranljivim sastojcima, a drže se svega 10-ak minuta!

Osim maski koje su namijenjene hidrataciji, postoje i one koje tretiraju bore, akne ili druge nepravilnosti na koži, pa je jako važno odabrati pravu i biti redovan. Uvijek dobar izbor koji može prijati svakom tipu kože je maska od gline koju možeš koristiti jednom nedjeljno, a tvoja koža će ti biti zahvalna!

3. Dan i noć – hidratacija!

Iako je hidratacija jedan od najpoznatijih skincare trikova za zdravu i blistavu kožu, tajna je u njenoj učestalosti.

Hidriranje kože jednom dnevno nije dovoljno, što nerijetko možeš primijetiti po suvoći i smanjenoj elastičnosti koja se odmah vidi u linijama podočnjaka, borama smijalicama oko očiju ili usana.

Zato, da bi bila potpuno wrinkle-free bezbrižna i nasmijana, tvoja koža će biti mnogo srećnija ukoliko hidratacija bude češća!

Poseban trik je u nanošenju hidratantne kreme ujutru i uveče, a naročito poslije svakog čišćenja lica, s ozbirom da voda i proizvodi za čišćenje mogu dodatno isušiti tvoju kožu. Na taj način, upotrebom kreme, emulzije ili seruma koji vlaži hranljivim sastojcima, tvoja koža ostaje zaštićena i hidrirana.

Znajući da postoji čak 5 tipova kože, preporučujemo dva sastojka koja trebaš potražiti u proizvodima: ulje argana i shea maslac. Ova dva prirodna sastojka su visoko hranljivi za kožu, a ujedno i lagane teksture koja se brzo upija i može odgovarati svakom tipu kože.

4. I tvojoj koži trebaju vitamini!

Govoreći o zdravlju, baš kao i tvom tijelu, tako i koži kao najvećem organu treba uravnotežen unos vitamina.

Zdrave i hranljive dijete kao prvi korak za zdravom tijelu, moraju sadržati suštinski važne vitamine kako bi svi organi mogli nesmetalo djelovati i štititi imunitet. Isto tako, svi ti vitamini moraju se korisiti i topikalno, tj. nanositi na kožu.

Vitamini  A, B, C, D, E, K I Cink su omiljeni u skincare rutini, pa pri biranju preparata njege povedi računa da ih ugledaš u sastavu.

5. Tajna mlade kože – eksfoliacija!

Piling ili eksfoliacija je važan dio svake skincare rutine, ali i glavni činilac zdrave-mladolike kože.

Danas svjedočimo raznim oblicima pilinga koji su vrlo laki za upotrebu, a mogu biti hemijski ili mehanički. Hemijski pilinzi, tj. poznatije voćne kisjeline - AHA, BHA, su odlične jer mogu dubinski očistiti pore i mrtve ćelije sa površine kože, a to znači regeneraciju i blistavost. Da bi izbjegla narušavanje pH ravnoteže kože, preporučena upotreba je 2-3 puta nedjeljno.

Sa druge strane, mehanički pilinzi zahtijevaju blagu masažu lica, jer u sebi sadrže mikro-eksfoliante, tj. čestice koje vrše blagu abraziju kože i podstiču cirkulaciju.

6. Sunčarice, SPF i neograničene doze vitamina D!

Kao što čuvamo svoje oči od sunca sa naočarima, tako i svoju kožu trebamo zaštiti od sunca.

Ako postoji jedna stvar o kojoj dermatolozi stalno govore, to bi bila važnost nošenja zaštitnog faktora svakog dana. Izloženost naše kože UVA i UVB zracima doprinosi znatno bržem starenju ili potencijalnom riziku od mrlja, ali dobra vijest je da je kontrola u tvojim rukama!

Zato, uzmi SPF i ne dozvoli suncu da poništi napore tvoje skincare rutine!

Tokom zime, možeš koristiti SPF sa faktorom 15 ili 30, dok u ljetnjem periodu trebaš koristiti jači i to do 50. Zaštitni faktor uvijek nanosi kao posljedni korak skincare rutine, tj. poslije čišćenja, tonika, seruma i kreme.

 

Uz pomoć ovih 6 jednostavnih trikova, možeš biti sigurna da će skincare rutina vratiti tvoju kožu na pravi put i dovesti je do savršenstva!