Zašto beauty rutina ne daje rezultate: evo šta radimo pogrešno!

Pronaći beauty rutinu koja će nam odgovarati nije nimalo lako.

Iako nam se čini da sve radimo kako treba, rezultati izostaju i lice ne izgleda onako kako bismo željele.

Istražili smo odgovore poznatih dermatologa i beauty savjetnika kako bismo otkrili razloge, a ti onda mogla opušteno otkriti čari prave rutine koja daje rezultate!

1. Slušaj potrebe svoje kože

Ne slušaj mnogo preporuke drugarica, već isključivo svoju kožu koja je jedinstvena i konstantno se mijenja.

Dermatolozi za svaki tip kože posebno preporučuju određene sastojke – pa ćeš tako masnu kožu i sebum dovesti u red linijom Niacinamida, viralnim prvacima u matiranju i kombinacijom mente i salicilne kiseline, a problematičnu Revuele linijom za akne, hiperpigmentaciju i flekevitaminom C i glikolnom kiselinom koja će resetovati površinski sloj kože.

Osjetljivu kožu podrži proizvodima koji će ojačati prirodnu barijeru i imunitet poput ceramida i probiotika, dok ćeš crvenilo i iritacije smiriti azelainskom kiselinom u posebno kreiranoj Revox liniji protiv crvenila i fleka.

Dehidriranu, suvu kožu „navlaži“ neprkosnovenom hijaluronskom kiselinom, a oživi je i uljima iz Biona kolekcije ili Fluff kolekcije.

Umornu „sivu kožu“ riješi kombinacijom kofeina, zelenog čaja, vitamina C, D i E, ali i prirodnim energizirajućim pilingom i tonikom koji će zajedno unijeti energiju i živost u lice.

2. Miješaš sastojke koji ne idu zajedno

Do sada smo mnogo puta slušali o čudotvornosti i rezultatima aktivnih sastojaka, ali da bi oni mogli da „odrade posao“ – dovoljno je samo jedno pravilo.

Vodeći beauty advisori poručuju da ne miješamo sastojke koji ne idu zajedno, jer osim što će međusobno poništiti dejstvo, mogu dovesti do iritacija i ugroziti kožu. Zato nikada ne koristi istovremeno retinol i BHA/AHA kiseline, retinol  i vitamin C, vitamin C i BHA/AHA kiseline.

Ono što možeš koristiti u moćnim duetima koji će nadopunjavati dejstvo: Hijaluron i Retinol za najmoćniji antiage efekat, Ceramide i Retinoide, ali i antioksidante i SPF.

3. Nedosljednost i nepravilnost u rutini

Konzistentnost je ključ u postizanju rezultata. Ali, prije nego što prioneš na upornost – pobrini se da ne budeš uporna sa pogrešnim pravilima koja će onda više naškoditi nego koristiti.

Da bi vidjela rezultate, trebaš poštovati redosljed koraka koji dozvoljavaju dalju „nadgradnju“: prvo umivalica, pa tonik, serum, hidratantne kreme, ulja – na kraju SPF.

4. Ne koristiš antiage sastojke u skladu sa godinama

Da bi vratila vrijeme na tvom licu, onda prave antiage sastojke trebaš koristiti u pravo vrijeme.

Antiage njega u 30-im godinama cilja prve fine linije i bore, ali i tonus koji ćeš povratiti najdjelotvornijim i najstabilnijim oblikom retinola na tržištu – It's Skin Retinoidinom koji ne izaziva iritacije. Potrudi se da svoj trud sačuvaš i adekvatnim faktorom zaštite 30 koji je ujedno i fantastična Revuele retinol krema!

Njega protiv starenja u 40-im podrazumijeva veće izazove kao što je opuštena koža i gubitak elastičnosti, zato je važno uključiti najhvaljenije Neogen proizvode sa kolagenom, ali i Ceramide sa zaštitnim faktorom 50.

Koža u 50-im postaje dosta tanja i osjetljivija, zato uz probleme umorne kože i staračkih pjega, njega treba biti pH neutralnija, pa će idealni biti prirodni izbjeljivači: Fluff antioksidantni serum sa kurkumom i vitaminom C, blaga kiselina i SPF krema sa vitaminom C.

Glavni izazov njege kože u 60-im je gubitak vlažnosti kao direktne posljedice nižeg nivoa estrogena i rada lojnih žlijezda – zato je važno fokusirati se na najbolju 7Days hijaluronsku kiselinu, hidratantne dnevne i noćne kreme, ali i hidrirajući SPF.